Μαθαίνω Ξένες Γλώσσες

Είστε εδώ Αρχική » Μαθαίνω Αγγλικά » 01 – Εισαγωγή Στην Αγγλική Γλώσσα

01 – Εισαγωγή Στην Αγγλική Γλώσσα

01 – Εισαγωγή Στην Αγγλική Γλώσσα

Μια σύντομη εισαγωγή στην Αγγλική γλώσσα.

Good morning! Καλημέρα!

Η Αγγλική γλώσσα παρόλο που δεν είναι η πρώτη σε αριθμό ατόμων που την χρησιμοποιούν ως πρώτη γλώσσα, είναι η πιο σημαντική γλώσσα σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Είναι κοινώς αποδεκτή ως η παγκόσμια γλώσσα της εποχής μας (ή «του δυτικού πολιτισμού» αν προτιμάς), και δεν θα υπερβάλλαμε καθόλου αν λέγαμε πως χωρίς βασικές γνώσεις αγγλικών έχουμε... σοβαρό πρόβλημα.

Ως γλώσσα ανήκει στην οικογένεια των Ινδοευρωπαϊκών γλωσσών, και πιο συγκεκριμένα στο παρακλάδι των Δυτικών Γερμανικών γλωσσών.

Υπολογίζεται ότι περίπου 335 εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον πλανήτη έχουν ως μητρική τους γλώσσα τα αγγλικά, ενώ ακόμη 505 εκατομμύρια την χρησιμοποιούν ως δεύτερη γλώσσα.

Σε ορισμένες χώρες η Αγγλική γλώσσα έχει ισχυρή παρουσία αφού ομιλείται απ’ τη συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού, είτε ως πρώτη, είτε ως δεύτερη γλώσσα.

Κάποιες απ’ αυτές τις χώρες είναι: Ηνωμένο Βασίλειο (98% του πληθυσμού), Ιρλανδία (94%), ΗΠΑ (92%), Αυστραλία (92%), Νέα Ζηλανδία (91%), Καναδάς (85%).

Όσον αφορά την παρουσία της γλώσσας στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπολογίζεται ότι το 67% των Ευρωπαίων πολιτών, έχουν τουλάχιστον βασικές γνώσεις αγγλικών.

Αξιοπρόσεκτη είναι η παρουσία της Αγγλικής γλώσσας σε χώρες της ΕΕ στις οποίες η γλώσσα αυτή δεν είναι η μητρική γλώσσα της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών τους.

Σύμφωνα με έρευνα του 2012, που είχε ως αντικείμενο τη μελέτη του επίπεδου γνώσης της αγγλικής γλώσσας στην ΕΕ, το 90% των Ολλανδών απάντησαν πως γνωρίζουν αγγλικά. Ψηλά ποσοστά καταγράφηκαν και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως για παράδειγμα: Μάλτα (89%), Δανία (86%), Σουηδία (86%), Κύπρος (73%), Αυστρία (73%), Φινλανδία (70%), ενώ πάνω από 50% καταγράφηκε σε Ελλάδα, Γερμανία και Λουξεμβούργο.

Εξαιρώντας απ’ την έρευνα όλους όσους είχαν τα αγγλικά ως πρώτη γλώσσα (π.χ. Βρετανούς), διαπιστώνουμε ότι το 38% των Ευρωπαίων πολιτών έχουν μάθει τα αγγλικά ως δεύτερη γλώσσα. Το ποσοστό αυτό είναι αρκετά ψηλό σε σύγκριση με άλλες γλώσσες, και αυτό αποδικνύει τη δυναμική της Αγγλικής γλώσσας, τουλάχιστον στην ΕΕ αλλά και γενικά στον ανεπτυγμένο κόσμο.

Η Αγγλική γλώσσα συμπεριλαμβάνεται στις επίσημες γλώσσες όλων των μεγάλων και σημαντικών οργανισμών του πλανήτη, όπως για παράδειγμα ΟΗΕ, ΟΠΕΚ και Κοινοπολιτεία των Εθνών.

Θεωρείτε ως η γλώσσα του εμπορίου και των επιχειρήσεων, και γι' αυτό η καλή γνώση της Αγγλικής γλώσσας είναι ένα απαραίτητο προσόν για εργοδότηση σε πολυεθνικές εταιρίες ή σε οργανισμούς παγκόσμιας εμβέλειας.

Αν ακόμη διατηρείς αμφίβολες για το αν αξίζει ή όχι να μάθεις αγγλικά, μπορείς να διαβάσεις ένα παλαιότερο μου άρθρο με τίτλο «Γιατί Χρειάζεται Να Μάθω Ξένες Γλώσσες;». Στο συγκεκριμένο άρθρο, εξηγώ τους λόγους για τους οποίους στην εποχή μας είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε κι άλλες γλώσσες, πέρα απ’ τη μητρική μας γλώσσα.

Αφού αντιληφθείς πως όντως είναι κάτι απαραίτητο, τότε μπορείς να αποφασίσεις μόνος σου ποια γλώσσα θα ήταν καλύτερο να ξεκινήσεις να μαθαίνεις.

Αν μετά από όλη αυτή τη διαδικασία αποφασίσεις πως θέλεις να μάθεις αγγλικά, τότε βρίσκεσαι στο πιο κατάλληλο σημείο εκκίνησης.

Εγώ δεν έχω παρά να σου ευχηθώ.. καλή επιτυχία!

Βρείτε μας στο Facebook