Μαθαίνω Ξένες Γλώσσες

Είστε εδώ Αρχική » Μαθαίνω Ισπανικά » 04 - Το Ισπανικό Αλφάβητο Και Η Προφορά Του

04 - Το Ισπανικό Αλφάβητο Και Η Προφορά Του

04 - Το Ισπανικό Αλφάβητο Και Η Προφορά Του

Αφού αποκτήσαμε μια αρχική οικειότητα με την Ισπανική γλώσσα μαθαίνοντας χαιρετισμούς και φράσεις της καθημερινότητας, έφτασε η στιγμή να ασχοληθούμε με το Ισπανικό αλφάβητο και την προφορά του.

Συγκεκριμένα θα μάθουμε όλους τους χαρακτήρες που αποτελούν το Ισπανικό αλφάβητο, καθώς και τον ήχο (ή τους ήχους) που βγάζει το κάθε ένα.

Το Ισπανικό αλφάβητο αποτελείτε από συνολικά 30 γράμματα (κατ' άλλους 29 ή και λιγότερα αφού αφαιρούν κάποια γράμματα όπως  π.χ. το 'rr').

Παρ’ όλα αυτά όμως, οι ήχοι που υπάρχουν στην γλώσσα είναι περισσότεροι αφού το κάθε γράμμα μπορεί να έχει περισσότερους από ένα ήχους ανάλογα με την θέση στην οποία χρησιμοποιείτε σε κάθε περίπτωση.

Παρ’ όλο που οι περισσότεροι χαρακτήρες του Ισπανικού αλφαβήτου είναι ίδιοι με τους χαρακτήρες που συναντάμε στο Αγγλικό αλφάβητο (δηλ. λατινικούς χαρακτήρες), εντούτοις οι ονομασίες αλλά και ο ήχος τους στην Ισπανική γλώσσα διαφέρουν.

Στην πιο κάτω εικόνα, μπορείς να βρεις και τα 30 γράμματα του Ισπανικού αλφαβήτου, την ονομασία του κάθε ενός, την (ή τις) προφορά (ες) του, καθώς και μερικά παραδείγματα λέξεων έτσι ώστε να εξασκηθείς στον ήχο του.

Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να τα μελετήσεις σκληρά έτσι ώστε να τα μάθεις όσο καλύτερα μπορείς.

Έχω σκεφτεί πως η μελέτη του αλφάβητου θα ήταν ευκολότερη σε ένα αρχείο pdf, αφού η σχεδίαση ενός καλού πίνακα θα ήταν μια πιο εύκολη και πιο βολική διαδικασία. Έτσι, ο τελικός αναγνώστης (που είσαι εσύ) θα ευχαριστηθείς περισσότερο την ανάγνωση σου (πίστεψε με, έτσι είναι smiley) Οπόταν το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να κατεβάσεις το αρχείο που έχω ετοιμάσει, και να το μελετήσεις. Θα το βρεις στο τέλος του άρθρου.

Πρώτα όμως, πάρε μια ιδέα του πως μοιάζει το αρχείο που θα κατεβάσεις.
image

Διαβάζοντας το Ισπανικό αλφάβητο αξίζει να δώσεις ιδιαίτερη σημασία σε ήχους και γράμματα που δεν είσαι ιδιαίτερα εξοικειωμένος και που συναντάμε αρκετά συχνά στο Ισπανικό λεξικό (π.χ. τα /ch/, /th/, το κοφτό /κχ/, /ly/, /ny, το διπλό /rr/ αλλά και το μαλακό /b/).

Επίσης, αξίζει να αναφέρουμε ξανά ότι το γράμμα h, είναι ένα γράμμα που συναντάμε αρκετά συχνά στην Ισπανική γλώσσα, είναι όμως ένα άφωνο γράμμα εκτός βέβαια όταν το συναντάμε στο /ch/.

Με το τέλος της μελέτης του αρχείου που θα κατεβάσεις, θα πρέπει να είσαι έτοιμος/η να αναγνωρίζεις και τα 30 γράμματα του Ισπανικού αλφαβήτου. Επίσης πρέπει να γνωρίζεις την ονομασία τους (ah, beh, theh, κτλ.), αλλά και να αναγνωρίζεις τους ήχους που βγάζουν ορισμένα γράμματα υπο ορισμένες συνθήκες ή ανάλογα με την θέση τους στην κάθε λέξη.

Παραδείγματα θα βρεις μελετώντας το αρχείο pdf.

Άρχισε την μελέτη αμέσως τώρα.

icon
Έγγραφο PDF, 396.08 KB, 15099 λήψεις, 15 Οκτ 2012 17:57

Ακολουθεί ένα βίντεο στο οποίο μπορείς να ακούσεις την προφορά του κάθε γράμματος. Στο συγκεκριμένο βίντεο παραλείπεται το 'rr' ως αυτόνομο γράμμα.

Βρείτε μας στο Facebook