Μαθαίνω Ξένες Γλώσσες

Είστε εδώ Αρχική » Μαθαίνω Ισπανικά » 05 - Ουσιαστικά Και Γένος Στα Ισπανικά (αρσενικά, θηλυκά και ουδέτερα)

05 - Ουσιαστικά Και Γένος Στα Ισπανικά (αρσενικά, θηλυκά και ουδέτερα)

05 - Ουσιαστικά Και Γένος Στα Ισπανικά (αρσενικά, θηλυκά και ουδέτερα)

Αφού έχουμε αποκτήσει μια πρώτη επαφή με το Ισπανικό αλφάβητο και την προφορά του, είμαστε πλέον έτοιμοι να αρχίσουμε να φτιάχνουμε λέξεις και φράσεις.

Στα επόμενα μερικά άρθρα, θα μάθουμε λέξεις και φράσεις. Θα ασχοληθούμε ιδικά με αυτή την ομάδα των λέξεων που ονομάζουμε ουσιαστικά.

Αυτή η ομάδα των λέξεων, μπορεί να περιλαμβάνει λέξεις που υποδηλώνουν ονόματα ανθρώπων, τοπωνύμια, ζώα, εκδηλώσεις, ή ακόμη και κάτι το αφηρημένο, όπως αφηρημένες οντότητες.

Η Ισπανική γλώσσα, είναι μια γλώσσα στην οποία η κάθε μια λέξη περιλαμβάνει μέσα της στοιχεία που προδίδουν, γένος και ποσότητα. Δηλαδή, η κάθε μια λέξη, και ιδιαίτερα τα ουσιαστικά και τα επίθετα, έχουν κάποια ορισμένα χαρακτηριστικά τα οποία υποδηλώνουν εάν μια λέξη είναι αρσενικό, θηλυκό ή ουδέτερο όπως επίσης και εάν πρόκειται για ενικό ή για πληθυντικό αριθμό.

Χαρακτηριστικά που υποδηλώνουν το γένος των ουσιαστικών λέξεων στα Ισπανικά

Τα ουσιαστικά στην Ισπανική γλώσσα μπορούν να κατηγοριοποιηθούν ανάλογα με το γένος τους σε αρσενικά, θηλυκά και ουδέτερα. Πώς όμως μπορούμε να διακρίνουμε σε ποια κατηγορία ανήκει το κάθε ουσιαστικό;

Για να λύσουμε αυτό το θέμα, θα ήθελα να σου γνωρίσω δύο καλά μου φιλαράκια. Τον LORENS, ο οποίος είναι ένας έξυπνος άντρας από την Μαδρίτη, και την DAZCION, μια γλυκιά κοπέλα από το Μεξικό. Ο LORENS μπορεί να σε βοηθήσει να θυμάσαι τα αρσενικά ουσιαστικά, ενώ η DAZCION θα σε βοηθήσει να θυμάσαι τα θηλυκά. Πως θα γίνει αυτό; Απλά συνέχισε να διαβάζεις και θα μάθεις σε λίγο.

Ως γενικό κανόνα που πρέπει να θυμόμαστε, τα Ουσιαστικά τα οποία τελειώνουν σε L, O, R, E, N ή S είναι γένους αρσενικού.

Παραδείγματα Αρσενικών Ουσιαστικών Που Τελειώνουν Σε L, O, R, E, N ή S:

  Προφορά Μετάφραση
Árbol [ar-bol] δέντρο
Barrio [bar-ryo] πόλη
Cinturón [sin-tu-ron] ζώνη
Examen [ek-sa-men] εξέταση
Garaje [ga-ra-he] γκαράζ
imán [i-man] μαγνήτης
Libro [lib-roh] βιβλίο
Nombre [nom-bre] όνομα
País [pa-is] χώρα
Queso [ke-so] τυρί
Sello [sel-yo] ετικέτα
Traje [tra-he] φόρεμα
Azucar [ah-zu-kar] ζάχαρη
Bebé [be-be] μωρό
Disco [dis-ko] δίσκος
Freno [fre-no] φρένο
Hombre [om-bre] άντρας
Jamón [ha-mon] ζαμπόν
Miedo [mye-do] φόβος
Oído [oy-do] αυτί
Pupitre [pu-pit-re] γραφείο
Regalo [reh-ga-lo] δώρο
Tacón [ta-kon] τακούνια
Zorro [zor-ro] αλεπού

Από την άλλη, έχουμε εκείνα τα Ουσιαστικά που τελειώνουν σε D, A, Z ή Cion και τα οποία ανήκουν στην κατηγορία των θηλυκών.

Παραδείγματα:

Έτσι λοιπόν από τώρα και στο εξής όταν συναντάμε ένα ουσιαστικό στα Ισπανικά το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να δούμε την κατάληξη του έτσι ώστε να διαπιστώσουμε εάν είναι αρσενικό (LORENS) ή θηλυκό (DAZCION).

Ωστόσο όπως σε όλους τους κανόνες έτσι και σε αυτή την περίπτωση, έχουμε ορισμένες εξαιρέσεις που δεν ακολουθούν τον κανόνα. Θα παρατηρήσετε ότι κάποιες από αυτές τις εξαιρέσεις είναι δανεισμένες από άλλες γλώσσες όπως για παράδειγμα από τα Αγγλικά, χωρίς όμως να περιορίζονται μονάχα σε αυτήν.

συνεχίζεται..

Βρείτε μας στο Facebook